Dragi colegi,

In ultima perioada am avut mai multe runde de discutii cu managementul companiei Wipro Technologies referitor la conditiile de munca pe departamentul Order Management , insa anumite aspecte pot fi aplicate in perioada urmatoare la toate departamentele.
Unul din punctele cele mai importante din CCM pe care s-a discutat si negociat indelung este programul standard de lucru intre 9-18 pt fiecare angajat . Desi poate multi dintre voi nu ati constientizat la acel moment importanta definirii clare a programului de lucru va prezentam inca o data principalele doua avantaje:

1) asigurarea unui climat propice pentru o viata de zi cu zi stabila si predictibila in vederea respectarii principiului celor “Trei 8”, adica 8 ore munca, 8 ore dedicate familiei si vietii personale si 8 ore odihna.
2) posibilitatea implementarii unor reguli de compensare suplimentare pentru angajat a muncii prestate in afara acestui program de 9-18.

Ca exceptie, in anumite situatii si pentru anumite functiuni pentru a asigura nevoia de flexibilitate a acestui domeniu de activitate se poate stabili un program de lucru diferit insa numai cu respectarea CCM-ului ceea ce presupune in mod obligatoriu acordarea sporului de tura de 25% la tariful orar, pentru orele efectuate in intervalul 06-09 si 18-22. Pentru orele efectuate in intervalul 22-06 (munca de noapte) sporul este de 50% la tariful orar. Asadar orice modificare de program de munca se poate solicita de catre companie in functie de anumite nevoi insa aceast lucru nu se poate face decat prin modificarea CIM cu acordul partilor.

In acest moment compania doreste modificarea CIM-urilor angajatilor pentru a va da acordul, mai precis de a va asuma obligatia prin CIM, de a veni la munca 5 zile pe luna in program diferit incepand cu o ora din intervalul 06-13. Motivatia din spatele acestei decizii ar fi flexibilizarea programului de munca insa in special pe departamentul OM exista in mod cert si alte probleme, cum ar fi dimensionarea echipelor si necesarul de orele suplimentare, care se incearca a se rezolva prin aceasta modalitate.

Este optiunea fiecaruia dintre voi dar nu si obligatia de a semna acele acte aditionale intrucat orice modificare a CIM nu se poate face decat cu acordul partilor. Pentru angajatii cu contracte de munca incheiate ulterior transferului din 2010, in care programul de lucru 9-18 nu este precizat in clar, acesta program se aplica implicit datorita existentei CCM-ului. Reglementarile din cadrul acestor contracte nu fac referire decat la normele actuale prevazute in legislatia muncii.

In general este mai eficient de a lucra 8 ore / zi cu un spor acordat in bani la urmatorul salar fie si in program decalat, decat de a muncii 10 sau 12 ore continu pe zi cu compensare de regula in timp liber acordat cand si daca se poate in urmatoarele 60 de zile la care se adauga si pierderea bonului de masa dar aceasta decizie ramane la optiunea voastra. In calitate de reprezentanti ai vostri ne vom asigura ca actele aditionale, pentru cei care doresc sa le semneze, nu vor contine clauze care sa va aduca deservicii sau sa contravina celor precizate mai sus.

Cu respect,
Sindicatul IT Timisoara