Comitetele europene de intreprindere: rol si functionare!

Fara indoiala ca ultimele decenii au adus schimbari remarcabile in ceea ce priveste functionarea economiei si in special in ceea ce priveste tendinta accelerata de globalizare a activitatilor economice. Romania nu a fost izolata de acest proces si prin urmare este puternic integrata in ceea ce se numesc lanturile de productie globalizate ale companiilor multinationale. Diverse companii multinationale si-au instalat filiale in Romania si astfel tara noastra a devenit o rotita destul de importanta in mecanismul economiei integrate global. In acest context reprezentarea salariatilor este mai necesara ca oricand intrucat dinamica unei economi globalizate este cu totul diferita de cea a unei economii preponderent nationale. In acelasi timp viteza de relocare a capitalului este infinit mai mare decat cea a fortei de munca ceea ce poate crea turbulente majore in stabilitatea si predictibilitatea unui loc de munca. Bineinteles ca aceste transformari modifica esential si modelul de reprezentare al salariatilor in aceste tipuri de companii, aducand abordari si mecanisme noi care sa poata face fata provocarilor globalizarii.

Unul din aceste instrumente este si comitetul european de intreprindere (EWC-European Works Council), si asa cum se sugereaza inca din denumire intinderea activitatii si influentei acestui organism este, in cea mai mare parte a cazurilor, spatiul european. In cele ce urmeaza incercam un exercitiu de informare prin care sa va prezentam unul din aceste instrumente disponibil si salariatilor din Romania atata timp cat au o reprezentare organizata in relatia cu angajatorul.

Cum apare un astfel de organism? Fara sa intram in prea multe detalii juridice trebuie mentionat ca existenta unui astfel de organism intr-o companie multinationala este dependenta de 3 factori: compania sa aiba mai mult de 1000 de angajati in Europa, compania sa aiba minim 2 filiale in Europa care la randul lor sa aiba minim 150 de salariati si sa existe o solicitare din partea a cel putin 2 filiale pentru infiintarea unui astfel de comitet. Astazi avem un numar de peste 900 de astfel de organisme care reprezinte undeva la 15 milioane de angajati.

Care este rolul comitetului? Rolul comitetului european de intreprindere este unul esential pentru calitatea dialogului social la nivelul fiecarei filiale nationale intrucat pune la aceasi masa reprezentanti ai salariatilor din toate filialele europene cu managementul central. Scopul activitatii acestui comitet este acela de informare si consultare cu managementul de la cel mai inalt nivel pe chestiuni care au un impact in cel putin 2 filiale adica sunt transnationale. Cel mai simplu exemplu ar fi mutarea unei activitati dintr-o tara in alta sau un plan de concedieri decis la nivel de grup. Din nou foarte pe scurt si fara a intra in multe detalii juridice, definim informarea ca fiind transmiterea de date de catre angajator catre reprezentantii salariatilor suficient de detaliate ca acestia sa se familiarizeze cu subiectul si sa permita acestora sa poata evalua un posibil impact si sa formuleze un punct de vedere iar consultarea ca fiind stabilirea unui dialog sau schimb de opinii intre reprezentantii salariatilor si conducerea centrala intr-un moment, mod si cu un continut adecvat care sa le permita un aviz privind masurile propuse de conducere. Este lesne de inteles importanta muncii unui astfel de organism mai ales in contextul unor tulburari precum planuri de reorganizare.

Cum functioneaza comitetul? Functionarea comitetului are la baza un amplu proces de negociere al carui rezultat este asa numitul statut al comitetului european de intreprindere. Prin acest statut se definesc in termeni cat mai clari o multitudine de detalii printre care cele mai importante ar fi: cum si cand se face informarea si consultarea? ce fel de informatii sunt considerate confidentiale si cat timp? cate reuniuni se vor face anual? cine va face agenda reuniunilor? care sunt conditiile de reprezentare a filialelor in cadrul comitetului? care este bugetul? samd. Ca sa intelegeti importanta acestui proces, va facem cunoscut doar ca legislatia prevede o perioada de 36 de luni pentru finalizarea negocierilor. Comitetul va functiona respectand legislatia tarii unde compania are sediul central.

Cine face parte din acest comitet? De indata ce statutul comitetului a fost finalizat, in functie de cele decise prin acest document care va juca rolul de lege interna, din fiecare filiala vor participa un anumit numar de reprezentanti ai salariatilor. Salariatii au dreptul sa aleaga din randul lor un secretar general al comitetului care va avea rol de reprezentare in relatia cu toti partenerii. De regula sedintele sunt prezidate de catre management, in speta directorul de HR global iar agenda se face tot in functie de cele decise prin statut fie strict de catre management fie impreuna cu echipa de coordonare (sau comitetul restrans de coordonare) al comitetului european de intreprindere.

Cine face parte din echipa/comitetul de coordonare? Comitetul de coordonare este un grup restrans, un fel de grup de lucru, care are rolul de a coordona activitatea de zi cu zi a comitetului european de intreprindere dar si care tine direct legatura cu managementul. De regula din acest grup fac parte cate un reprezentant al salariatilor din cateva filiale, cele mai reprezentative la nivel european. Tot acest comitet restrans tine legatura cu conducerea centrala in perioadele dintre reuniunile regulate.

Bun bun, dar ce face practic acest comitet european? Inainte de toate trebuie mentionat ca acest organism nu este un organism de negociere. Are un rol pur informativ si consultativ insa este oarecum firesc atata timp cat negocierile colective se poarta la nivel local in fiecare filiala. Organismul insa este o oportunitate extraordinara de a primi informatie cu suficient de mult timp inainte ca o anumita decizie sa fie aplicata, informatie care ulterior se transmite si foloseste la nivel national, de a fi consultat si in speta a transmite un punct de vedere al salariatilor privind aceste decizii si nu numai catre managementul de la cel mai inalt nivel. De multe ori comitetul este informat si mai bine si mai repede decat managerii de filiale fiind astfel un instrument esential in dialogul social de la nivel national pentru anticiparea si diluarea efectelor negative ale schimbarilor din cadrul grupului. In plus creaza un sistem de relationare intre reprezentantii salariatilor de la nivelul fiecarei filiale care creaza o solidaritate si unitate suficient de puternica pentru a pune presiune pe companie atunci cand este cazul. Totodata este un bun mecanism de lobby privind situatii specifice din fiecare filiala.

In calitate de reprezentant ai salariatilor, SITT este prezent in doua astfel de organisme dupa cum urmeaza. In compania Alcatel-Lucent comitetul european de intreprindere se numeste ECID (european comittee for information and dialog) la nivelul caruia SITT are 3 reprezentanti inclusiv 1 reprezentant in comitetul restrans iar in compania Accenture Managed Services unde organismul se numeste Accenture Employee Forum SITT are 1 reprezentant deocamdata doar cu rol de observator.

Rolul si scopul acestui articol este de a va informa avantajele si instrumentele de care putem beneficia in cazul unei reprezentari organizate a salariatilor. Este esential sa intelegem ca rolul sindicatului in special in cadrul unui grup multinational nu poate fi indeplinit de nici un alt tip de organism sau cu atat mai mult de o reprezentare individuala.

Florentin Iancu

SITT – Sindicatul IT Timisoara