Nokia cumpara Alcatel-Lucent! Ce facem mai departe?

Dupa mai bine de 40 de ani de istorie brandul francez Alcatel-Lucent dispare in urma achizitie de catre Nokia. Noua companie urmeaza sa pastreze numele Nokia si sa aiba sediul central in Finlanda.

Nu intram in prea multe detalii legate de aceasta mutare sub aspect de business intruct cu siguranta ca in continuare se vor scrie multe pe acest subiect. Prioritatea Sinducatului IT Timisoara, in calitate de reprezentant legal al angajatilor Alcatel-Lucent din Romania este de a proteja interesele salariatilor din Romania si de a le asigura un transfer catre Nokia fara diminuarea standardelor relatiei de munca. In acest context, este datoria noastra sa punem aceasta achizitie si sub lupa unui impact social iminent in randul salariatilor.

Care este contextul general actual? 

Asa cum s-a transmis pe mai toate canalele, aceasta achizitie da nastere unui nou jucator european semnificativ in domeniul telecomunicatiilor. Va urma o perioada de tranzitie extrem de complexa care in mod cert va implica si transformari profunde in special in ceea ce priveste portofoliul de activitati si locatiile de productie. Din punct de vedere social, analisti vad aceasta mutare cu un impact puternic in ceea ce privesc restructurarile intrucat achizitia creaza o companie noua cu aproximativ 115000 de salariati distribuiti pe toate continentele.

Nokia a traversat deja un amplu proces de reorganizare cu eliminarea a aproximativ 25.000 de locuri de munca si concentrarea pe activitati specifice in domeniile telecomunicatiilor mobile unde, la momentul achizitiei, avea a 3-a cota de piata la nivel global dupa Ericsson si Huawei, cu Alcatel-Lucent pe pozitia a 4-a.

Pe de alta parte Alcatel-Lucent vine dupa multi ani de incercari de redresare financiara si mai multe planuri de restructurari mai mult sau mai putin indeplinite. Ultimul dintre acestea, “The Shift Plan” aflat in ultimul an de aplicare a redus considerabil pierderile insa prin eliminarea catorva mii de locuri de munca. Totusi situatia financiara este una inca precara cheltuindu-se mai multi bani decat se produc. In acelasi timp Alcatel-Lucent este o campanie  generalista cu activitati in multe domeni care nu au reprezentat un interes pentru Nokia.

Nu este asadar nici o surprindere, ca asa cum reise din presa internationala si din declaratiile celor de la Nokia, achizitia se va face cu prioritate pe reducerea de costuri si implicit reducere de personal. Noua companie isi propune o reducere de costuri anuala de 900 MEURO pana in 2019. Ne vom astepta asadar din nou la planuri de reorganizare cel putin pana in 2019 si evident pentru moment nu putem decat sa speculam in ceea ce priveste siguranta locurilor de munca.

”Cost cuts will be a factor in the deal. The firms are promising to cut €900 million of yearly operating expenses by 2019 by reducing duplicated products, overlapping real estate and other overhead costs. The firms aim to slash another €200 million in interest expenses.”

“Nokia Chief Executive Rajeev Suri told a news conference on Wednesday that it was too early to say how many jobs would be cut to achieve the cost savings target set as part of its deal to buy France’s Alcatel-Lucent.”There will be some impact on headcount but we don’t know the number yet,” he said, adding that procurement and other costs could come down to achieve the synergy target, in addition to headcount.”Finland will remain an important R&D center for us, and France will be added on,” he said.”

Ce impact poate avea aceasta tranzactie pt salariatii din Romania ? 

Conform sitului Nokia noua companie isi va intensifica activitatea in principal in domeniul tehnologiilor mobile si IP: “the combined company will be in a position to accelerate development of future technologies including 5G, IP and software-defined networking, cloud, analytics as well as sensors and imaging”.

Romania ca si site Alcatel-Lucent este prezent in principal in domenii precum tehnologiile mobile (LTE) cu aproximativ 40% din salariati, domeniu care e in concurenta directa cu activitatea principala Nokia deci expus la perspectiva duplicarii de produs si duplicarii de R&D ceea ce poate inseamna o vulnerabilitate semnificativa, IP Platforms & Routing si Managed Services. Daca activitatea de IP este momentan cel mai bine pozitionata in contextul obiectivelor definite de Nokia pentru viitoarea companie, activitatea de Managed Services este la randul ei expusa unor turbulente ca urmare a acestei achizitii.

Totusi site-ul din Romania ramane destul de competitiv atat din punct de vedere financiar privind costul fortei de munca dar mai ales al capabilitatilor salariatilor majoritatea dintre ei cu o experiente insemnata in domeniul telecomunicatiilor si a Romaniei de a oferi specialisti in domeniu. Exista asadar si premisele aparitiei de noi oportunitati atat pentru salariatii existenti cat si de crestere a numarului de locuri de munca pe anumite domenii de activitate in situatia in care Nokia decide sa transfere si alte activitati in Romania. In aceste momente este extrem de important ca site-ul din Romania sa se bucure de o promovare intensa atat din partea managementului local dar si prin autoritatile locale. Fiind doar o filiala nu ne putem astepta la o implicare guvernamentala similara celei din Franta, unde insusi presedintele Hollande s-a intalnit cu ambi CEO si a stabilit un cadru general de achizitie care nu numai ca nu se va solda cu pierderi de locuri de munca dar Nokia si-a asumat angajamentul atat de a mai angaja cateva sute de specialisti precum si de a investi 100 milioane euro pentru incurajarea startup-urilor de profil, insa este foarte clar ca este nevoie de orice fel de sprijin.

Sindicatul IT Timisoara va demara incepand cu data de 22 aprilie noi negocieri pentru un contract colectiv de munca (CCM) valabil la nivel de unitate Alcatel-Lucent Romania. Aceste negocieri sunt poate cele mai importante din istoria companiei in Romania intrucat CCM-ul este singurul instrument prevazut de legislatia din Romania care poate asigura protectia salariatilor si crearea premiselor unui transfer catre noua companie fara pierderea standardelor relatiilor de munca, asa cum sunt acestea reglementate actualmente in Alcatel-Lucent Romania. Conditiile si standardele negociate prin acest contract vor fi transferate si catre Nokia, asigurand un transfer fara implicatii majore la nivel de relatii de munca cel putin pe perioada de valabilitate a contractului. In continuare SITT va demara o serie de consultari cu salariatii prin care ne propunem atat sa constientizam importanta acestor negocieri si a sprijinului membrilor SITT pe parcursul negocierilor dar si sa va informam cu privire la procesul de tranzitie in vedera finalizarii achizitiei.

In acelasi timp, prin Comitetul European de Intreprindere la nivel de grup, vom participa la toate discutiile si consultarile cu managementul global prin care si noi la randul nostru vom depune toate eforturile ca site-ul din Romania sa fie cat mai bine protejat si promovat.

Pentru orice intrebari sau nelamuriri va invitam sa ne contactati la adresa: sitt@sitt.ro

SITT-Sindicatul IT Timisoara