De ce este importanta organizarea salariatilor?

Stim ca sindicatele au jucat un rol important in trecut in ceea ce privesc relatiile de munca dintre angajati si angajatori insa in prezent se spune ca nu ar mai fi deloc necesare. Ba chiar observam ca prin mai toate mijloacele se incearca o decredibilizare a acestei institutii, cu scopul de a descuraja angajatii sa se organizeze eficient si puternic pentru a-si proteja drepturile si interesele si a-si putea negocia colectiv cresteri salariale sau alte beneficii.

Totusi daca admitem ca sindicatele au fost atat de importante in trecut, pt a negocia in numele lucratorilor elemente ca si asigurarea de sanatate, concediul platit, programul de lucru de 8 ore, reglementarea muncii suplimentare si multe alte elemente care astazi sunt considerate normale, de ce nu ar mai fi importante si astazi pentru a fi o voce a tuturor angajatilor si a asigura o relatie corecta la locul de munca?

Cine va reprezenta angajatii daca nu exista sindicate? Avocatii au propriul lor sindicat – Baroul, notarii au propriul lor sindicat – Uniunea Notarilor, medicii au proriul lor sindicat –Asociatia Medicala Romana, pana si companiile au propriul lor sindcat si anume Camera de Comert si Industrie. Fara a fi bine organizati salariatii nu pot avea o reprezentare eficienta si corecta in relatia cu companiile astfel ca pot fi marginalizati extrem de usor. Cu mici exceptii, chiar si o reprezentare prin reprezentanti ai angajatilor este mai degraba formala. Cativa simpli angajati, nu pot face fata presiunii managementului intr-o negociere de drepturi si conditii de munca. Tocmai de aceea este nevoie de o institutie, puternica, bine organizata si democratica bazata pe umerii tuturor angajatilor, pentru a balansa fortele de la masa negocierilor.

Suntem extrem de bucurosi ca multe companii au decis sa investeasca in Romania si consideram ca aici cu siguranta vor gasi angajati bine pregatiti care le vor aduce un plus valoare insemnat. Nu exista nici un motiv pentru care managementul si reprezentantii lucratorilor sa se considere drept adversari. Ambii parteneri sociali vor acelasi lucru: activitatea desfasurata sa devina cat mai de succes astfel incat cu totii sa poata culege roadele acestui succes. Pe aceasta fundatie ne dorim sa construim o relatie de incredere si respect reciproc in fiecare companie in care SITT reprezinta interesele salariatilor.

Un sindicat pentru angajati nu este o organizatie externa. Angajatii sunt sindicatul. Prin sindicatul lor, angajatii au o voce si pot sa isi exprime ideile indiferent de natura lor: salarizare corecta, drepturi si beneficii, calitatea serviciilor, sanatate si securitate in munca, eficienta si imbunatatirea proceselor sau relatiile de munca. SITT reprezinta cu succes cateva mii de salariati si a dovedit de-a lungul timpului prin dialog social si negociere colectiva, salariatii se bucura de conditii de munca mult peste media pietei.

Sindicatele sunt la fel de importante si acum ca si in trecut. Angajatii care deja formeaza sindicatul s-au pozitionat foarte clar in privinta angajamentului fata de succesul companiei. Cand cei din exterior aud numele companiei in care activam, ne dorim sa fie asociat cu valori ca si: oportunitate, dezvoltare profesionala, calitate, respect sau responsabilitate sociala nu contracte pe durata determinata, salarii mici, abuzuri sau lipsa de corectitudine fata de angajati. O relatie pozitiva intre sindicat si companie nu poate fi decat o relatie castigatoare pentru ambii parteneri de dialog social.

Sindicatul IT Timisoara – SITT