Negocieri Contract Colectiv de Muncă în Nokia

În 1 martie 2017 s-a demarat oficial procesul de negociere a unui nou Contract Colectiv de Muncă la nivel de unitate în cadrul SC Alcatel-Lucent Romania. Cei 1600 de salariați sunt organizați și reprezentați legal de către Sindicatul IT Timisoara – SITT. Negociat pentru prima dată tot de către SITT și renegociat periodic de încă 3 ori, acest contract reglementează relațiile de muncă din companie înca din 2009, garantând salariaților o listă întreagă de beneficii, prime sau reglementări, dar și unul din cele mai consistente pachete de protecție socială din acest sector de activitate, fiind o referință în piața muncii din Timișoara.

Negocierile de anul acesta vin sub influența achiziției grupului Alcatel-Lucent de către Nokia și a transformarilor generate de aceasta mutare din piața ITC, transformări care, desigur, afectează și România.

Scopul nostru în aceste negocieri este de a asigura continuitatea și stabilitatea acestor condiții de muncă și a crea premisele unui mediu de lucru cât mai satisfăcător pentru salariați, element esențial în competitivitatea sitului nostru. Avem convingerea că tradiția bunului dialog social avut până acum este în continuare importantă pentru management, iar abordarea acestor negocieri va fi făcută cu cele mai bune intenții pentru calitatea vieții de salariat din această companie.

Ne dorim ca la finalizarea acestor negocieri să avem un nou contract colectiv care să reflecte atât eforturile depuse de salariați în ultimii ani, cât și planurile de dezvoltare pe termen mediu și lung ale companiei în România. Acest demers implică o serie de elemente, din care cele mai importante sunt eliminarea anumitor disfuncționalități la nivel de salarizare, creșterea capacității de retenție a personalului, creșterea capacității de atragere de noi talente, îmbunătățirea  ofertei de formare profesională și asigurarea unui plan de protecție socială adecvat dinamicii acestui sector. Ca de fiecare dată, SITT își respectă promisiune de a fi o organizație transparentă, așadar membrii sunt cei care stabilesc strategia și obiectivele, demarând un amplu proces de consultare a salariaților prin intermediul unui sondaj de opinie realizat în rândul tuturor angajaților. Scopul acestui demers este de a identifica atât elementele care contează cel mai mult din actualul CCM, cât și pe cele care ar necesita anumite ajustări pentru a crește gradul de satisfacție al salariaților la locul de muncă. În functie de aceste rezultate vom calibra strategia SITT pentru negocieri, a căror reușită depinde în primul rând de gradul de mobilizare și susținere din partea salariaților.

Negocierea unui contract colectiv de muncă la nivel de unitate este deosebit de importantă pentru viața fiecărui angajat. Acest contract este singurul instrument care garantează stabilitatea condițiilor de muncă negociate pe întreaga durată de valabilitate a acestuia, inclusiv în cazul în care salariatul ar fi transferat către o altă companie. Tot prin acest contract, salariații negociază standardul minim al condițiilor de muncă, standard de care se bucură toți angajații, inclusiv cei nou angajati, încă din prima zi de la angajare. Așadar, organizarea cât mai eficientă este esențială, astfel încât salariații să aibă o voce puternică la masa acestor negocieri. Ne mândrim cu faptul că în cei 8 ani de existență, SITT a reușit negocierea primelor contracte colective de muncă de la prezența lor în România, în nu mai puțin de 3 companii multinaționale din sectorul IT, servicii suport și servicii de outsourcing. Toate aceste contracte, precum și detalii legate de implicarea în comunitatea SITT, pot fi consultate pe site-ul nostru.