SITT solicita guvernului solutii urgente la pierderile angajatilor din IT cauzate de revolutia fiscala

Sindicatul IT Timişoara – SITT solicita guvernului implementarea unor solutii urgente incepand cu 01.01.2019 o data cu expirarea OUG3/2018 pentru compensarea pierderii angajatilor din sectorul IT cauzata de revolutia fiscala.

In noiembrie 2017, guvernul a modificat substantial plata contributiilor sociale prin asa zis-a “Revolutie Fiscala”. In urma acestor masuri angajatii din sectorul IT inclusi in mecanismul de scutire de impozit au pierdut 6,5% net pe toate veniturile salariale si asimilate salariilor. Chiar daca piata muncii in acest sector este extrem de competitiva, nu toate companiile au compensat din bugetul propriu aceasta pierdere si ca atare mare parte din angajati sufera si in prezent pierderi salariale. In plus cea mai mare parte a companiilor care au compensat pierderea, au compensat-o prin masuri temporare de regula pana la sfarsitul lui 2018.

Guvernul propune ulterior prin OUG 3/2018, valabila doar pana la 31.12.2018, un mecanism temporar de compensare a acestei pierderi printr-un calcul diferentiat intre salariul brut din decembrie 2017 si cel din ianuarie 2018, conform contractului individual de munca. Dar, pentru ca nu se iau in calcul toate componentele remuneratiei lunare iar specialistii M. Finante nu tin cont decat de venitul salarial nu si de cel extrasalarial (ore suplimentare, prime, deconturi, etc), mecanismul nu se poate aplica integral decat in foarte putine situatii.

Florentin Iancu, Presedinte SITT: “OUG 3/2018, menita sa corecteze aceasta eroare, nu a functionat decat marginal dar chiar si acest mecanism va fi eliminat incepand cu 2019. Companiile care au compensat aceasta pierdere au facut-o in general prin masuri temporare iar in cele mai multe situatii compensarea a insemnat diminuarea sau chiar eliminarea bugetelor de majorari salariale prevazute pentru 2018. Situatia in sector ramane in continuare tensionata si in asteptare de solutii realiste ca si pentru celelalte categorii de salariati. Angajamentul revolutiei fiscal a fost clar: nici un angajat nu va pierde bani! Ei bine iata ca la aproape 1 an dupa data de implementare, o buna parte din IT-stii raman in continuare cu veniturile diminuate si in incertitudine privind situatia lor dupa 01.01.2019. In acest moment asteptam reactia M. de Finante, care are datoria sa aduca o solutie viabila si permanenta acestei categorii de salariati.”

Sindicatul IT Timişoara reprezintă peste 5.000 de salariaţi din diverse companii din sectorul IT, servicii suport si servicii outsourcing din Romania.

Biroul de presă al Sindicatului IT Timişoara

Pentru relaţii suplimentare puteţi contacta biroul de presa al SITT la adresa contact@sitt.ro