Construim impreuna cea mai buna reprezentare pentru salariati

10 ani de istorie, 10 ani de victorii pentru salariati

Cu toate ca fiecare loc de munca este diferit, si nevoile salariatilor variaza, exista cativa pasi simpli prin care salariatii din orice companie indiferent de marime se pot organiza si pot construi o voce unitara pentru protejarea si promovarea dreputurilor si beneficiilor care li se cuvin. Organizarea salariatilor nu este un proces care trebuie sa aiba loc doar atunci cand exista o problema grava, asa cum nu este nici o forma de a declansa un conflict deschis cu compania. Organizarea salariatilor are ca scop principal crearea unui partener social suficient de puternic, capabil ca prin dialog si negociere cu managementul sa aduca imbunatatiri substantiale in relatia de munca a fiecarui angajat reprezentat.

Obiectivul oricarei campanii de sindicalizare este acela de a obtine reprezentativitatea legala care iti da dreptul la procesul de negociere colectiva si obtinerea unui contract colectiv de munca, astfel spus negocierea standardului minim al drepturilor si beneficiilor aplicabil tuturor salariatilor companiei. Conform legislatiei actuale din Romania acest lucru se realizeaza prin aderarea la sindicat a minim 50%+1 din numarul total de salariati. Desi la prima vedere pare un obiectiv indraznet mai ales in companii mai mari, am dovedit de-a lungul timpului ca exista metode prin care acest prag este relativ usor de obtinut.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

Pasul 1 – Cred ca ar fi utila o reprezentare corecta a salariatilor!

Pentru a incepe sindicalizarea unei companii exista un punct de plecare relativ simplu: fara prea multa mediatizare discutati cu cativa dintre colegii care considerati ca ar fi interesati de a se implica  intr-un astfel de demers. Ulterior, contactati-ne si un reprezentant SITT se va intalni cu voi pentru a va raspunde tuturor intrebarilor si a va oferi intreg suportul necesar pentru construirea unui plan de sindicalizare.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

Pasul 2 – Cum si cu cine facem acest demers?

In aceasta etapa ne concentram pe identificarea si a altor persoane care sa sustina acest demers si construirea unui grup de lucru cu obiectivul de a obtine reprezentativitatea legala. Este de preferat ca fiecare department/locatie/etaj/schimb/etc sa aiba cel putin un reprezentant in acest grup de lucru. SITT va oferi intreg sprijinul necesar acestui grup, de la formare specifica si informare privind legislatia muncii, la planificare si strategie pana la resurse financiare. Este foarte important ca acest grup sa fie bine informat si pregatit pentru a putea raspunde eventualelor intrebari adresate si de alti colegi. Tot in acest punct se colecteaza diverse informatii care ajuta la stabilirea strategiei de lucru cum ar fi: structura companiei (departamente, locatii, schimburi, etc), informatii privind salariatii (nr total de salariati, detalii de contact, etc) sau detalii desire companie (alte locatii, tara de origine, locatia centrala, client, alte sindicate, etc).

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

Pasul 3 – De ce facem acest demers?

Rolul acestui pas este de a arata tuturor angajatilor care ar fi utilitatea unui sindicat si ce ar putea sa aduca in plus prezenta unui sindicat in companie, conditiilor lor de munca. Grupul de lucru impreuna cu reprezentantii SITT stabilesc care sunt principalele imbunatatiri care se considera necesare pentru a creste gradul de satisfactie la locul de munca. De regula in cazul companiilor unde nu a existat un sindicat sau negociere colectiva obiectivul propus este obtinerea reprezentativitatii pentru a putea negocia un Contract Colectiv de Munca. De ce? Pentru ca este unicul instrument prin care se pot imbunatatii drepturile si beneficiile tuturor angajatilor si in plus ofera si garantarea acestora pe intreaga durata de valabilitate a contractului.

IMPORTANT: in tot acest proces si pana la finalizarea negocierilor unui CCM, care sa aduca cu adevarat o plusvaloare reala in viata fiecarui salariat, aderarea la SITT este gratuita. Practic nici un angajat nu are absolut nimic de pierdut daca se alatura acestui demers. Activarea platii contributiei lunare de 15 RON se face doar dupa finalizarea negocierilor contractului colectiv de munca.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

Pasul 4 – Devenim reprezentativi impreuna!

De regula acest pas este si cel mai lung intrucat in aceasta etapa demareaza oficial colectarea de adeziuni din randul colegilor pentru a obtine reprezentativitatea legala. Desigur nimic nu ne opresta ca inca de la pasul 1 sa existe si acest demers insa abia in aceasta faza suntem cu adevarat pregatiti pentru obtinerea majoritatii. SITT a simplificat considerabil acest proces care incepand cu acest an se poate face direct pe site atat pe PC cat sip e mobil fara nici o alta actiune necesara. In acest pas aplicam diverse strategii si actiuni pentru a ne realiza obiectivele. Prin SITT am reusit sa sindicalizam si companii relativ mici, pana in 400 de angajati, dar si companii relativ mari de peste 1700 de salariati.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

Pasul5 – Suntem reprezentativi! Incepem negocierile colective!

De indata ce s-au adunat suficiente adeziuni, SITT va initia demersurile necesare pentru obtinerea reprezentativitatii legale. In clipa in care aceste demersuri sunt finalizate SITT va initia deschiderea oficiala a negocierilor colective cu managementul companiei. In cei 9 ani de existenta am negociat CCM-uri care au adus imbunatatiri substantiale in relatia de munca, in cadrul a nu mai putin de 5 companii multinationale. In toate aceste companii, contractile negociate de SITT au fost primele CCM-uri de la prezenta lor in Romania. Cu siguranta, prin determinare si buna organizare impreuna putem reusi acelasi lucru si in compania din care faci parte.

Organizati sunteti mai puternici! SITT – devine sindicatul vostru!

Am construit aceasta organizatie din colectivul de angajati Alcatel-Lucent si am descoperit singuri importanta acestui demers pentru calitatea vietii de salariat si promovarea drepturilor si beneficiilor noastre. Ne-am distantat din prima clipa de ceea ce inseamna vechiul sindicalism in Romania si ne mandrim cu o organizatie democratica, transparenta si construita strict pentru folosul salariatilor. SITT este si va ramane o organizatie de voluntariat. SITT este un organism condus de membrii sai. Dar desigur ca orice organizatie are nevoie de resurse pentru functionare si pentru a reusi sa faca o diferenta la nivel de societate. Caci acesta este in fapt obiectivul nostru si de aceea ne dorim sa ajutam cat mai multi salariati sa se organizeze eficient, folosind experienta si resursele dezvoltatea de-a lungul celor 9 ani de existenta ai SITT. Acest demers se naste din convingerea noastra ca si in Romania salariatii merita sa se bucure de o reprezentare eficienta, puternica dar mai ales reala asa cum se intampla in tarile civilizate din intreaga lume. Nu intamplator tarile cele mai admirate atat din punct de vedere democratic dar si economico-social, cum sunt tarile nordice sau Austria, Germania, sunt si tari unde gradul de sindicalizare este extrem de ridicat. De 8 ani aratam ca asa ceva poate fi posibil si in Romania si suntem mandri de asta. De 8 ani aratam ca acest demers nu distruge companii, nu impacteaza carierele celor implicati ci din contra, dialogul social si cooperarea au ajutat mereu activitatea desfasurata mai ales in momentele dificile. Dreptul la libera asociere nu poate fi ingradit de nimeni. Este garantat prin constitutie iar noi consideram ca asocierea salariatilor este o expresia unei democratii cu adevarat functionale.

In SITT suntem extrem de mandrii de traditia noastra democratica si libertatea de decizie astfel ca pentru fiecare companie sindicalizata sub umbrela SITT, exista propriul organism de coordonare al activitatii de reprezentare a salariatilor! Cu toate astea nu va lasam singuri. Vom fi acolo si dupa ce castigam impreuna primul contract colectiv de munca? Desigur. SITT va continua sa ofere tot suportul necesar coordonarii si dezvoltarii activitatii organizatiei in companie. Cu toate ca ne dorim si incurajam ca fiecare grup de coordonare sa isi ia propriile decizii si sa isi stabileasca propriile strategii, resursele si experienta SITT va vor fi mereu disponibile oricand aveti nevoie. Conform principiilor de functionare avem intalniri de lucru regulate cu toti reprezentantii din fiecare companie sindicalizata sub SITT.

Nu ezitati sa ne contactati pentru orice alte detalii. 
Reusim impreuna!